Det digitale og vores sanser


Tanker uden sanser
»Findes der studier af mennesker, som har mistet alle sanserne, men hvis tænkning er uskadt?” spørger Martin Bech Roesdahl videnskab.dk
»Sanseberøvelse vil helt klart ændre vores måde at tænke og forstå verden på med tiden, men det er svært at studere direkte,« siger Troels Wesenberg Kjær, hjerneforsker og overlæge på Neurologisk Afdeling ved Roskilde Sygehus.

Kilde og inspiration: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-sker-der-med-vores-tanker-hvis-vi-mister-sanserne


Teknologi ændrer mennesker

Teknologi kan skabe ”nye mennesker”, der opfatter verden på en helt anden måde, fordi der er en række sanser og tidligere indlærte evner, som vi med ny teknologi ikke længere bruger, eller bruger meget mindre end tidligere.

Der er ikke mere lige så meget brug for hukommelsen, det er ikke længere nødvendigt at huske telefonnumre eller farmors fødselsdag. De data kan bare tastes ind på en smartphone, som også kan fritage os for at lære at ruge hovedregning. Familiens fotoalbum ligger selvfølgelig også på en telefon eller iPad.

Synssansen er heller ikke mere altid troværdig, fordi man ikke mere kan stole på, at et foto ikke er manipuleret, og derfor skaber en anden forståelse af det, der foregår på motivet.

”Også vores høresans er kommet under pres. Ved en konference i San Diego for nylig præsenterede Adobe deres Project VoCo – en teknologi, der efter 20 minutters lytten til din stemme kan manipulere den til at sige, hvad som helst. Det skal bruges til produktion af lydbøger. Og selv hvis vores beredskab mod løgnen – fake news styrkes, giver teknologier som VoCo kæmpe problemer. Mennesker, der ikke kan stole hverken på deres øjne eller ører, får svært ved at stole på noget som helst – mest af alt hinanden.”

Susan Knorrenborg er debatredaktør på information
https://www.information.dk/debat/2017/02/hvordan-stole-paa-hinanden-naar-kan-stole-paa-vores-sanser
https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/er-ipaden-godt-legetoej-eller-digital-narko-smaaboernhttps://www.dr.dk/levnu/boern/nye-officielle-anbefalinger-helt-smaa-boern-skal-begraense-skaermbrug

 

Digital leg svækker børns sanser

Alle børn i Danmark har prøvet det. De kan bygge fantasiting i timevis.
Foto: Pixabay lego-gf1883ae72_1920.jpg

Danmark er LEGO-land. Næsten alle børn har prøvet at bygge fantasislotte af de små klodser. De kan lege med klodserne i timevis. Bygge nye tårne på slottet, eller skabe fantastiske figurer, der skal forestille alt fra en elefant til en superhelt.

Her er alle temaerne du kan lukke op for
hvis du tegner medlemsskab…

Ærgerligt – hertil og ikke længere er der gratis adgang for alle…
Vil du have adgang til det hele må du tegne medlemskab.
Det billigste koster kun en tier.
Så log ind hvis du allerede er medlem – eller tegn et medlemskab.

OK – send mig videre, så jeg kan tegne medlemskabLog ind