Udvalgte sociale medier |
Forskellige analyser og kritik af forhold omkring de sociale medier
Hvad sker der egentlig, når børn og unge færdes på de sociale medier. Det ved reelt hverken forældre, pædagoger eller lærere ret meget om. Det er et lukket land. Men nu har to forskere Stine Liv Johansen og Maja Hermansen løftet lidt af sløret med deres undersøgelse af Momios.
Undersøgelse af Momios
Altid blandt venner2 Spillet Momio er udviklet, så børn trygt kan lære de sociale medier at kende. Ved hjælp af en personlig avatar3 kan børnene chatte med hinanden og dermed skabe nye venskaber. Tweens er hverken børn eller voksneEn af grundene til, at det kan være svært for forældrene at finde balancen i deres opsyn med deres børns sociale mediebrug, er, at de børn, som undersøgelsen tager udgangspunkt i, er i den alder, som populært kaldes for tweens. Samtidig er de underlagt deres forældres regler, og det har betydning for deres udfoldelsesmuligheder, eksempelvis på sociale medier. ![]() Momio overvåges af administratorer Børnene er repræsenteret via en avatar og et brugernavn i stedet for et billede og deres eget navn, men en søgefunktion gør det muligt at finde frem til andre børn fra deres skole. Børnene kan chatte med hinanden, eller de kan skrive opdateringer på deres egen væg. Et uskyldigt hemmeligt møde Bruger 1: Hej, hvad laver du? De to piger i eksemplet her ved tydeligvis begge to godt, at de er ved at aftale noget, som de ikke må. Derfor gør især den ene pige meget ud af at understrege, at den nye ven kan stole på hende, og at hun ikke vil fortælle om deres hemmelige møde til nogen. Man kan hurtigt glemme reglerne Ved at aftale at mødes uden at tale med deres forældre først kommer pigerne dermed til at overtræde de regler, som både Momio og deres forældre har skabt for at beskytte dem. Det sker, selvom det ikke nødvendigvis er pigernes hensigt at lave ballade ved bevidst at bryde de regler. Pigerne handler på baggrund af gode intentioner, men den hurtige kommunikation medfører, at de glemmer at tale med deres forældre om det, de gør. Også selvom de egentlig godt ved, at de burde. Tastefejl kan have konsekvenser Bruger 1: Hej. Da pigen ved et uheld skriver »pk« i stedet for »ok«, misforstår den anden bruger det og tror, at hun gerne vil se et billede af hans kønsorganer. De regler, som pigen er underlagt af sine forældre, bliver hendes vej ud af den for hende ubehagelige situation. Når hun ikke må dele billeder, er der ikke så meget at diskutere, og hun kan afvise forespørgslen. Eksemplet her viser, at det har betydning for børn, at de har diskuteret regler af brug af internettet med deres forældre. Kilde og inspiration til ovenstående: |
1) Afsløringerne bygger på tusindvis af interne dokumenter, som Whistlebloweren Frances Haugen tog med, da hun forlod selskabet i maj. https://politiken.dk/viden/art8411365/Derfor-er-Facebook-kommet-i-strid-modvind
2) Undersøgelse fra Maja Hermansens speciale der er baseret på empiri fra kvalitative interview og chatsamtaler mellem Momiobrugere.
Forfatteren har til brug for specialets undersøgelser haft adgang til chatdata, som ellers ikke er tilgængelige. De to eksempler i artiklen er fabrikerede, så de ligner chatsamtalerne, som de finder sted på Momio, men omhandler ikke specifikke brugere.
3) En avatar er en identitet, man kan vælge at optræde som i et computerspil, et alter ego, et andet selv. Den kan også bruges på sociale medier. Kendt fra 1992.
Sociale medier giver børn et frirum
Her er alle temaerne du kan lukke op for hvis du tegner medlemsskab… |
![]() |

Vil du have adgang til det hele må du tegne medlemskab.
Det billigste koster kun en tier.
Så log ind hvis du allerede er medlem – eller tegn et medlemskab.